Nieuws

Mogelijkheden voor 3d printen kosten

woensdag, 18-2-2015  

Tegenwoordig is er een bijzonder fenomeen in opkomst, namelijk driedimensionaal printen. Daarbij wilt u natuurlijk weten: hoeveel moet 3d printen kosten? Van een zo nieuwe en innovatieve techniek weet je natuurlijk maar nooit wat voor een prijskaartje eraan hangt. Daarom zal u in deze tekst op de hoogte worden gebracht van de 3d printen kosten. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het kostenplaatje afhankelijk is van de gebruikte materialen en de gebruikte 3d printer. Ik zal beginnen met dit laatste aspect. Het is namelijk mogelijk om de 3d printen kosten flink laag te houden door geen vooraf in elkaar gezette printer aan te schaffen, maar een bouwpakket. U ontvangt thuis dan gewoon een pakketje van een van de bekende diensten voor postbezorging. U krijgt dan een soort instapmodel. Daarmee kunt u de basis van het nieuwe printen onder de knie krijgen. Dit kan handig zijn als het om een aanschaf buiten de bedrijfsmatige sfeer gaat. U zit dan niet in één keer met enorm hoge 3d printen kosten opgescheept. In plaats daarvan hebt u een niet al te hoge investering gedaan. Nadeel hiervan is dat u in de eerste plaats handig genoeg moet zijn om het pakket in elkaar te zetten tot een volwaardige 3d printer. Ten tweede geldt dat het kan zijn dat u producten van minder hoge kwaliteit uit de printer krijgt dan u met een vooraf gemaakt apparaat zou hebben. Juist om deze reden wordt een geassembleerd exemplaar in bedrijven wat vaker gebruikt, hoewel dat zeker geen algemene regel is. De 3d printen kosten hoeven al met al helemaal niet per se zo hoog te liggen als u wellicht voor kennisname van deze tekst zou hebben gedacht. Dat kan reden temeer zijn om nu over te stappen op deze techniek.

De precieze 3d printen kosten

De vorige alinea is eigenlijk niet zozeer over de 3d printen kosten gegaan, als wel over de kosten voor een 3d printer. Omdat deze beide componenten dusdanig met elkaar samenhangen dat je ze eigenlijk niet kan scheiden, heb ik er toch voor gekozen beide aspecten te behandelen. Nu is echter de tijd gekomen om in te gaan op de meer precieze 3d printen kosten. Heeft u eenmaal zo’n fraai apparaat in huis of in uw zaak gehaald, dan bent u er immers nog niet. Nodig is namelijk dat u ook daadwerkelijk producten uit de printer laat rollen. Gezien de vorm die deze afdrukken hebben kan je je overigens wel ten zeerste afvragen of de terminologie ‘rollen’ hier nu wel op zijn plaats is, maar dat taalkundige aspect laat ik hier verder voor wat het is. De 3d printen kosten zijn afhankelijk van het gekozen materiaal. In het algemeen geldt: hoe duurder het printmateriaal, hoe hoger de kwaliteit en hoe groter de duurzaamheid van de geprinte zaak. Er is echter nog iets wat hier meespeelt, en dat is natuurlijk het object dat dient te worden vervaardigd. Een groot schilderij zal allicht wat meer 3d printen kosten met zich brengen dan een simpel koffiekopje. U kunt op internet overigens diverse websites vinden die u helpen met het in elkaar zetten van uw eigen model. Daarmee kunt u dus in theorie alle mogelijke objecten maken die te verzinnen zijn. Dat is ook de reden waarom deskundigen verwachten dat het op deze wijze afdrukken de komende jaren een enorme vlucht zal nemen. Het is natuurlijk ook haast te mooi om waar te zijn: u verzint een object, wat het ook maar is, en u drukt het af en zo gemakkelijk heeft u het in huis. Daarbij dient u zich wel af te vragen hoeveel het 3d printen kosten mag. Niet alles zal even goedkoop zijn.

3d printen kosten bij veelvuldig gebruik

Als gezegd is het voor de vraag wat het 3d printen kosten mag van het grootste belang om te weten waarvoor u de printer precies gebruiken wilt. Een paar producten voor in huis printen is natuurlijk goedkoper dan het opzetten van een compleet nieuwe business op via een dergelijk apparaat gemaakte kosten. Wij van Llowlab kunnen u hierbij echter wel een mogelijk zeer waardevolle tip geven. Dat is namelijk het volgende: hoe meer u print, hoe minder u (relatief althans) kwijt bent. Dat is ook logisch. U heeft, zij het wellicht op een beperkte wijze, schaalvoordelen. De 3d printen kosten kunnen bij herhaald gebruik dus steeds lager uitpakken. Dat is ook niet verwonderlijk, want de dingen die uit uw vernuftige apparaat komen zou u anders in een winkel moet aanschaffen. Dit kan ik uitleggen middels een simpel voorbeeld. Stel: u vraagt u af hoeveel 3d printen kosten u voor een koffiekopje zult hebben. U heeft na grondige bestudering van deze tekst besloten om een bouwpakket met een dergelijke printer aangeschaft, samen met wat materiaal. Hiervoor heeft u eenmalig een vrij grote investering moeten doen. Het was goedkoper geweest om een los kopje in een winkel te kopen. De 3d printen kosten gaan echter dalen op het moment dat u nog steeds een 3d printer aan heeft geschaft, samen met het vereiste materiaal, maar meerdere kopjes af gaat drukken teneinde die te verkopen. U bespaart dan steeds meer met ieder nieuw koffiekopje. Dat geldt natuurlijk ook als u deze mokken gewoon thuis gaat gebruiken. De bottom line van dit verhaal mag dus duidelijk zijn: 3d printen kosten hoeven helemaal niet zo hoog te zijn als u op het eerste gezicht zou denken.


Comments are closed.