Whippet rennen op het gras in de herfst

Nieuws

Symptomen bij uw Whippet wanneer hij bij herfstig weer van alles gegeten heeft

donderdag, 28-8-2014  

Sommige honden zijn onverbeterlijke eters van alles wat in een bos te vinden is. Meestal zijn dit voor ons vieze dingen Dit kan variëren van dennenappels en poep tot dode dieren en natuurlijk ook eikels en paddestoelen.

Het eten van eikels kan darmafsluiting tot gevolg hebben, eikels zijn moeilijk te verteren. Bovendien komt het giftige looizuur vrij als ze deels doorgebeten zijn.

Let dus vooral op bij de volgende symptomen:

  • De hond is niet in orde of ziek
  • Meestal gaat de hond de volgende dag braken en zelfs projectielbraken. De hond wordt onrustig en hijgt of slikt veel en braakt in ëën keer met kracht een golf braaksel uit. Alles komt er uit. Deze vorm van braken is heel gevaarlijk omdat de hond niets binnen kan houden en de hond de kans loopt om zeer snel uit te drogen. Bij een darmafsluiting komt de darminhoud er aan de voorkant uit en dat is duidelijk te zien en te ruiken. De hond braakt eigenlijk ontlasting.
  • Het kan nog een dag duren vor er shock optreedt, de hond is niet meer aanspreekbaar en verkrampt

Bij shock zal de dierenarts uw hond aan het infuus leggen – niet onderhuids want in geval van shock wordt vocht onderhuids niet goed opgenomen (de kleine aderen worden tijdelijk uitgeschakeld), maar direct in de slagader van de voorpoot.

Ook sommige paddestoelen vormen een probleem voor de meer onderzoekende hond. Het is moeilijk te zeggen welke precies giftig zijn voor honden, maar als uw hond na een boswandeling begint te braken of aan de diarree gaat, denk dan eens aan paddestoelen. Sommige zijn zo giftig dat een hond er aan kan overlijden.

De eertse symptomen zijn misselijkheid en diarree. Deze verschijnselen treden meestal binnen 24 uur op, maar er zijn ook paddestoelen waarbij de vergiftigingssymptomen pas na twee à drie weken optreden en dan bent u die boswandeling misschien al vergeten.

Heeft uw hond van een paddestoel gegeten? Laat hem braken! Steek desnoods een vinger in de keel of als dit problemen geeft laat u hem een paar boterhammen eten met daar achteraan een schepje zout, want braken is makkelijker met een volle maag.

Probeer dit alles te voorkomen en houdt de meer ondernemende en hardleerse hond aan de lijn en/of gemuilkorfd.


Comments are closed.